LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Izbjegnite početničke greške kod uzgoja začinskog bilja

Uz redovito trganje listića, puno sunca i dohranu, imat ćete predivan začinski vrt u teglicama nadohvat ruke
04. svibnja 2017. u 08:05 0 komentara 25148 prikaza
Bosiljak
Foto: Shutterstock

S dolaskom ljepšeg vremena odlučili ste se dati si (još jednu) šansu i sami uzgojiti začinsko bilje na balkonu svog doma. Mnogi su "pali" na prvim pokušajima jer nisu znali kako se treba ophoditi s osjetljivim biljkama, a zaista je mnogo čimbenika koje treba uračunati kako bismo osigurali njihov dobar rast.

Donosimo vam pet najčešćih pogrešaka koje možete napraviti prilikom pokušaja uzgoja začinskog bilja.

1. Zalijevate začinsko bilje kao ostalo ukrasno

Začinsko bilje ne smijte potapati; kratko i jasno. Redovito ga zalijevajte, ali nemojte pretjerati s količinom. Supstrat održavajte mokrim, no biljke nemojte potapati. Zalijevajte samo zemlju, a listove izbjegavajte navlažiti. Teglice u kojima sadite svoje bilje obavezno moraju imati dno s rupom kroz koju će višak vode lako iscuriti. Također, začinsko bilje treba zalijevati u jutarnjim satima, kada temperatura nije visoka, a eventualni višak vode neće prouzročiti problem.

2. Trgate na krivom mjestu

Agresivno trganje listića na krivom mjestu rezultirat će upropaštenom biljkom. Najčešći "stanovnik" naših balkona bosiljak treba često trgati, kako bi se potaknulo njegovo bujanje. No, upravo njega često krivo trgamo – uklanjamo cijelu stabljiku, umjesto da otrgnemo točno na mjestu stvaranja lista. Tako otrgan list neće više rasti. Dok se peršin preporučuje rezati škarama, bosiljak radije trgajte rukama.

Kopar | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Bosiljak, origano i metvica vrlo su zahvalni začini po ovom pitanju jer ako ih redovito trgate, bujat će iz dana u dan. Ako ih ne sadite u zasebne teglice, nego u one veće, zajedno s drugim biljem, pazite na njih kako ne bi preuzeli cijelu površinu. Vrlo lako mogu "ugušiti" druge biljke.

3. Nemojte početi sa sjemenom

Iako nam se čini logičnim početi uzgajati biljke iz sjemena, ovim korakom ćete si samo zakomplicirati "zadatak". Radije posegnite za sadnicama, jer sjeme zahtijeva puno strpljenja, obraćanje pažnje na količinu svjetlosti, održavanje temperature i lako je presaditi biljku u krivom trenutku, kada ona još nije spremna za to. Sadnice začinskog bilja možete nabaviti u većini trgovina i to tijekom cijele godine.

 | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook Začinskom bilju priuštite puno sunca

4. Zaboravljate na dohranu

Mnogi misle kako je uzgajanje začinskog bilja lak posao i ne zahtijeva puno truda. Redovito dohranjivanje zapravo ne podrazumijeva mnogo posla, ali ipak ga izbjegavamo! Svakih deset do 14 dana dohranite svoj začin tekućim sredstvom i naočigled će živnuti.

 5. Osunčajte ih!

Većina začinskog bilja treba puno sunca kako bi dobro uspjela, barem šest do sedam sati dnevno. Ako svojim biljkama to ne možete osigurati, one bi mogle biti manje, suše i beživotne.

Začini koji se vole "sunčati" su bosiljak, mažuran, origano, peršin i ružmarin. Uz redovito trganje i dohranu, imat ćete predivan začinski vrt u teglicama nadohvat ruke.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.