veliki vodič

30 savjeta za savršenu kuhinju neovisno o obliku ili veličini, a većinu možete odraditi sami!

Emmezeta
09.03.2021.
u 06:51

A s obzirom na formu, u nas su najpopularnije kuhinje u obliku slova L koje omogućuju maksimalnu iskoristivost prostora, uključujući kut, te laku komunikaciju s ostatkom prostora. Kuhinje u formi slova U u malim prostorijama, savjetuju stručnjaci, omogućuju najbolje iskoristivost prostora

Kupnja kuhinje velika je investicija i velik udar na budžet, no bitna je i zato što daje karakter cijelom domu i određuje stil uređenja. Naravno, kuhinja se bira prema raspoloživim sredstvima i prema prostoru. Danas, kada je popularan tzv. open space, koji ujedinjuje kuhinju, blagovaonicu i dnevnu zonu, bitno je dobro isplanirati i paziti na svaki centimetar, stoga su najpopularnije kuhinje po mjeri.

Foto: Emmezeta

Emmezeta, tako recimo u ponudi ima kuhinje po mjeri, blok kuhinje, s aparatima i bez aparata, a veliki benefit je činjenica da u ponudi imaju veliki broj modela koji su dostupni odmah. Cijena, osim o veličini, ovisi i o broju elemenata, a najskuplji su brojni mehanizmi koji kuhinju čine maksimalno funkcionalnom te o materijalu od kojeg su izrađene fronte. A s obzirom na formu, u nas su najpopularnije kuhinje u obliku slova L koje omogućuju maksimalnu iskoristivost prostora, uključujući kut, te laku komunikaciju s ostatkom prostora. Kuhinje u formi slova U u malim prostorijama, savjetuju stručnjaci, omogućuju najbolje iskoristivost prostora. Kuhinje s otokom odličan su izbor za veće prostore. Cijenom najpovoljnije, linearne kuhinje dobar su izbor za manje prostore. Zahvaljujući modernom dizajnu, velik je izbor uistinu lijepih linearnih kuhinja. A tu su i savjeti na što sve paziti prije nego što novoj kuhinji kažete “da”.

Foto: Emmezeta

Mislite na otpad

Zvuči čudno, ali kad je riječ o smeću, jer je to najmanje glamurozan dio, kante za otpad često se zaborave. A otpadu treba dati zasluženo mjesto, posebno uzmemo li u obzir odvojeno recikliranje. Najbolje su rješenje integrirane kante ili barem ormari za skrivanje samostojećih kanti. Srećom, danas možete kupiti moderna rješenja koja je lako integrirati u kuhinju, najbolje u ormarić ili ladicu ispod sudopera.

Izvlačni mehanizni

Odlično rješenje za iskorištavanje kutova izvlačni su mehanizmi. Kolica su pak sjajan izbor jer stvaraju dodatni prostor kada pripremate hranu, a mogu poslužiti i za držanje pića tijekom druženja.

1/17

Držite se redosljeda

„Uradi sam“ veliko je iskušenje, no zaboravljamo da zahtijeva visoku razinu stručnosti koja je uključena u planiranje svakog većega kućnog projekta. Pogotovo je tako s kuhinjom, u kojoj ima puno kompliciranih sustava ožičenja, vodovoda i ventilacije... U to se ne treba petljati ako ne znate što radite. Morate znati kada izvesti koju fazu posla – nema smisla postavljati pločice dok posao ne završe električari.

Foto: Emmezeta

Budžet je zakon

Nikada nemojte započeti obnovu kuhinje bez budžeta i plana. Probijanje budžeta jedna je od najčešćih pogrešaka pri renoviranju. Da izbjegnete prekomjernu potrošnju, sastavite popis. Ne trošite novac na nepotrebne ili nepraktične predmete. Na primjer, ako želite radnu ploču od punog drva, ali puno kuhate i imate malu djecu koja bi je mogla oštetiti i zamrljati, radna ploča s laminatnim drvom može biti isplativija i trajnija za vas.

Foto: Emmezeta

Pozadinski zid

Zid iza štednjaka savršen je primjer kako su se planiranje kuhinje i dizajn interijera isprepleli. Izdignute iz praktične namjene – zaštita zidova od prskanja – zidne obloge pričaju pravu dizajnersku priču. Osim fronti i radnih ploča, pozadinski zid često je prvi element koji se primijeti pri ulasku u kuhinju, pa ne začuđuje da mu dizajneri posvećuju sve više pozornosti.

Foto: Emmezeta

Držite se klasike

Koliko je god primamljivo pratiti najnovije trendove, dizajn kuhinje ipak treba biti promišljeniji. Izbjegavajte pomodni dizajn koji će biti “stara vijest” za samo nekoliko godina. Kuhinju nije jeftino zamijeniti, imajte to na umu pri dizajniranju svoje kuhinje iz snova. Vrata ormarića u sjajnim jarkim bojama koja poslije nećete moći obojiti možda se sada čine kao izvrsna ideja, ali hoćete li ih voljeti za nekoliko godina? Pri uređenju kuhinje držite se bezvremenog i klasičnog.

Lesnina Welnova kuhinja
Foto: Lesnina

Skup izgled za malo novca

Mat završetak u kuhinji savršen je način za postizanje efekta modernog dizajna uz ograničeni budžet. Izgled možete postići mat pločicama ili se za ultra moderan izgled odlučite za laminat ili sličan materijal za glatku površinu. Ako je mat izbor za u kuhinju, dodajte nekoliko staklenih predmeta i sjajnih dodataka koji će odbijati svjetlost.

Skladna cjelina

Za vrhunski moderan izgled uskladite pozadinski zid s radnom površinom. To je najlakše izvesti uporabom glatkih materijala poput mramora ili laminata. Jedan od najpopularnijih materijala za radne površine na tržištu jest granit, omiljeni je izbor za dodavanje dubine i teksture tradicionalnim, ali i modernim domovima.

1/12

Lijepe, trajne i zahtjevne za održavanje

Mramorne i granitne radne ploče zahtijevaju redovito održavanje, odnosno ponovno brtvljenje. Granit je vrlo otporan na mrlje. Neznatne ogrebotine ili prljavštine u granitu mogu se ispuniti epoksidom ili smolom koja odgovara boji. Mramorne radne površine treba redovito ponovno brtviti, otprilike svakih šest mjeseci.

Lako se čiste

Podovi od poliranog betona postaju sve popularniji izbor za kuhinje posljednjih godina. Taj se izgled sada lako može postići zahvaljujući luksuznom vinilu. Prednost vinila u odnosu na beton jest održavanje. Trajniji je i lakše se čisti, manje je porozan te je dugotrajnije rješenje. Lijepo se uklapa u industrijski stil.

Foto: Emmezeta

Ako birate cigleni zid...

Ovaj suvremeni izgled daju sirovine poput ogoljene cigle, prirodnog drveta i metala. Posebno dobro izgledat će ovakva kuhinja spojena s bogatim sivim dodacima u urbanom stilu poput istaknutih metalnih detalja i mat crnih barskih stolica.

LED rasvjeta

Dodavanje osvjetljenja na dnu kuhinjskih ormarića ili otoka može poslužiti za stvaranje atmosfere. A kako je stvaranje ambijenta ključna uloga osvjetljenja, ovaj odabir uvelike utječe na transformiranje kuhinjskog prostora.

Lesnina Novel kuhinja
Foto: Lesnina

Mesing za luksuzni dojam

Vrag je, kažu, u detaljima. A suptilna upotreba mesinga u sivim kuhinjama izvrstan je način da unesete dodatni glamur. I vaš stari namještaj uz dodatak mesinga djelovat će ekskluzivnije i skuplje.

Nikad veći izbor

Kad je riječ o odabiru zaštitnog materijala, najprije morate razmisliti je li praktičan. Odaberite materijal koji je vodootporan iako je to savršen prostor za ubacivanje razigranih uzoraka i novih trendova – lakše je to naknadno zamijeniti nego kuhinjsku jedinicu ili boju zida. Pločice su tipičan izbor, no nisu jedina opcija. Alternativni materijali uključuju laminat, staklo, korian, pa čak i nehrđajući čelik.

Napravite dobar plan

Nužno je iskoristiti svaki centimetar korisnog prostora. U dizajnu kuhinje česta je pogreška da se ne osigura dovoljno prostora za rad. Dakle, ne zaboravite prostor za pripremu obroka, isplanirajte kamo ćete staviti koji uređaj te osigurajte mjesto na kojem ćete jesti i družiti se ako i to kanite činiti u kuhinji.

Foto: Promo fotografija

Ne štedite na ventilaciji

Dobra ventilacija ključna je za kuhinju. Kuhanje može ostaviti mirise koji će se, ako se ne prozrači, širiti cijelim domom. Iako je miris domaće hrane primamljujući, ne želite da vam cijela kuća “smrdi” po luku. Stručnjaci savjetuju: “Uložite u pravi sustav ventilacije koji je učinkovit u hvatanju nečistoća, omogućuje cirkuliranje zraka i, sve u svemu, održava kuhinju čistom.”

Pametna rješenja

Držite se plana i nemojte pretrpati novu kuhinju. Da biste dobili na prostoru za pohranu, razmislite o pametnim rješenjima koja integriraju prostor za pohranu i kuhinjske potrepštine. Na primjer, magnetne ploče pomažu iskoristiti zidnu plohu između visećih i donjih ormarića.

Odličan izbor za indsutrijski stil

Iako su cigle postojan građevinski materijal, u kuhinji s njima treba pravilno postupati, a osobito valja posvetiti pozornost dijelu iza sudopera ili prostora za kuhanje. Bilo da na postojeći zid stavljate cigle bilo da ogoljujete one koje su ispod žbuke, završna obrada stvorit će industrijski izgled.

Razmislite o rasporedu

Čini se da je nepotrebno isticati, ali prije nego što krenete u kupnju planirajte gdje će što biti kako biste na prava mjesta postavili odvode i utičnice.

Foto: Zara Home

Dizajnerska rasvjeta

Iako su lusteri sve popularniji odabir za kuhinje, sve je veći trend i dizajnerska rasvjeta koja je donedavno bila razervirana isključivo za dnevni boravak. Kako kuhinjski prostori otvorenog plana postaju sve uobičajeniji, ova fuzija dekorativnih stilova otvara mogućnost za lustere.

Najdugotrajniji materijal

Granit se često navodi kao najtrajniji prirodni materijal za radne površine, a poznat je po tome što je otporan na ogrebotine. Ako imate granitnu ploča, možete rezati po površini bez daske i bez straha od oštećenja. Na granitne radne ploče možete postavljati vruće tave izravno, a lako je s njih obrisati i prolivenu tekućinu.

Štedite energiju

Energetski učinkovita perilica posuđa u kombinaciji sa savjesnim pranjem štedi novac i čuva okoliš. Kada perete posuđe u sudoperu, namočite ga i ribajte u vrućoj vodi, a zatim umočite u čistu hladnu vodu. Perilicu posuđa stavite u puni pogon u vrijeme jeftinije struje.

Foto: arhiva

Staklo je sjajan izbor

Ako tražite dobar i kvalitetan proizvod za pozadinski zid, a ne želite pločice – birajte staklo. Staklo je čvrsto, lako se održava, izdržljivo je i lako se čisti!

Dva ključna čimbenika

Pri postavljanju rasvjete valja voditi računa o idealnoj visini. Ona ovisi o dva čimbenika: visini ljudi koji žive u kući i visini stropova. Zidna svjetla dobro funkcioniraju u maloj kuhinji, posebno onoj s malo prirodnog svjetla. Modernoj kuhinji dajte industrijski pečat rasvjetnim tijelom od nehrđajućeg čelika ili mjedi.

Brza, a velika promjena

Ako su zidne pločice u kuhinji oštećene – zamijenite ih. Riječ je najčešće o manjoj kvadraturi i manjem opsegu posla pa je moguće cijeli posao odraditi u kratkom roku i po povoljnim cijenama. Ako vam se to čini previše zahtjevnim, postoje boje koje možete aplicirati na keramičke pločice pa možete isprobati i tu varijantu. Poigrajte se bojama i uzorcima i imat ćete novu kuhinju za tren.

Foto: Living4Media

Prirodno zelenilo

Začinsko ili drugo bilje djelovat će na prostor poput boostera – trenutačno će ga učiniti ljepšim i ugodnijim.

Jeftin makeover

Na dio kuhinjskog zida ili na frontu nalijepite foliju po kojoj se može pisati kredom. Osim što će biti korisna kao podsjetnik, izgledat će iznimno atraktivno u prostoru.

Zavjese umjesto ormarića

Novi trend u uređenju kuća pojavio se sramežljivo izvan grada, no proširio se i na uređenje modernih stanova. Riječ je o stavljanju elegantnih zavjesa na dio vrata ormarića za stvaranje opuštenije, ležernije i pomalo retroatmosfere. Korištenje tkanine za pokrivanje neprivlačnih stvari mnoge asocira na bakinu kuću, no sudoper uokviren zavjesom ima poseban šarm.

Foto: Promo fotografija

Otvorene police

Za oponašanje skandinavskog stila u sivim kuhinjama ključne su dvije stvari: detalji od drveta i otvorene police. Izbjegavajte obojeno ili lakirano drvo za radne površine jer je sirovi, prirodni, neobrađeni izgled puno više u skladu sa skandinavskim stilom. Birajte svjetlije drvo poput jasena.

Uskladite boje i materijale

Stvorite uniformirani izgled usklađivanjem boje na zidovima s odabranom sivom nijansom na ormarima. To pomaže stvoriti iluziju većeg prostora. Ovo je posebno korisna tehnika u malim kuhinjama.

Foto: Promo

Zaokružite priču slavinama i sudoperom

Ako je vaš izbor siva kuhinja, imajte na umu da će sudoper od inoksa izgledati glamurozno. Idite korak dalje dodavanjem odgovarajućih slavina i armatura, čak i visilica u industrijskom stilu kako biste povezali sve elemente u skladnu cjelinu.

Za svakodnevnu inpsiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije