Vinca major

Veliki ili velelisni zimzelen

veliki ili velelisni zimzelen
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Vazdazelena grmolika biljka. Podrijetlom je iz južne i srednje Europe te sjeverne Afrike. Vrlo slična vrsti Vinca minor, samo što je veća, robusnija i dosegne veličinu višu od metra. Izvrstan pokrivač tla.

Listovi su joj jajasta oblika, sjajni, zelene boje, ponekad obrubljeni žuto ili bijelo. Obično ljubičasto-plavi cvjetovi pojavljuju se od travnja do lipnja. Pokatkad je moguća ponovna sporadična cvatnja u jesen (rujan i listopad). U uzgoju se nalazi mnogo kultivara. U proljeće treba dobro podrezati mladice. Biljke se na stalna mjesta sade u rujnu ili ožujku.

Kao i srodna Vinca minor izvor je alkaloida vinkamina za farmaceutsku industriju (moždani stimulator i vazodilatator).

Biljka sadrži i reserpin, koji služi za snižavanje visokog krvnog tlaka.

Primjena: izvrstan pokrivač tla, za gredice i njihove rubove, za uljepšavanje i prekrivanje obronaka, stijena i zidova.

Napomena: biljka može biti vrlo „agresivna“ pa ju treba držati podalje od malenih i nježnih biljaka jer će ih zagušiti. Važno je znati da je biljka otrovna ako se koristi za jelo.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?