Weigela

Vajgelija, zanica

vajgelija, zanica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj se rod sastoji od 12 vrsta listopadnog grmlja koje dolazi iz Japana, Koreje i sjeveroistočne Kine. Vajgelija je jedna od najljepše cvatućeg grmlja ljeti. Većina je niski ili srednje visoki grm koji naraste od 150 do 250 cm u visinu i širinu. Imaju šiljasto, eliptično tamnozeleno lišće dužine od oko 10 cm.

U jesen lišće prelazi u predivne narančaste, crvene i ljubičaste tonove. Cvate u proljeće i ljeto bujnim cvatom bijelih, ljubičastih ili grimiznih, ružičastih, a katkad i žućkastih trubastih i zvonastih cvjetova, dugih 35 mm. Vrlo je popularna primjena vajgelije na gredicama u kombinaciji s grmljem ili mješovitim gredicama, a lijepo se uklapa u vrt ladanjskog stila, gdje se može posaditi na travnjak i uz vrtne staze.

Većina vrsta dobro podnosi mraz. Nije zahtjevna niti glede tla niti položaja, ali većina vrsta voli potpuno sunčane ili djelomično sjenovite položaje i vlažna, plodna, dobro drenirana tla; u tim uvjetima najbolje uspijeva.

Primjena: za mješovite gredice i gredice u kombinaciji s grmljem, u vrtu ladanjskog stila, sadnja uz vrtne staze i na travnjake.

Napomena: Da bi grm zadržao svjež izgled, starije grane s osušenim cvatovima treba odrezati odmah nakon cvatnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?