Thunbergia alata

Tunbergija, crnooka Suzana

crnooka suzana
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Rod je dobio naziv po švedskom botaničaru Carlu Peteru Thunbergu, učeniku i nasljedniku poznatoga Linnea.

Domovina biljke je jugoistočna Afrika. Tunbergija (T. alata) je u hladnijoj klimi jednogodišnja, a u toplijoj klimi višegodišnja zeljasta penjačica. Ima dlakavu četverokutnu stabljiku. Nasuprotni listovi su oblika koplja, malo nazubljeni.

Cvjetovi su joj veliki, s pet žutih latica s crnkastom pjegom u središtu. Mlade biljke se sade vani tek kada prođe opasnost od mraza. Da bi uspješno rasla, ovoj je biljci potreban potporanj.

Postoje brojni varijeteti.

Primjena: za sjenice, ograde, za ograde balkona, trijemove, rešetke na zgradama, viseće košarice, kao pokrivač tla.

Napomena: pri zalijevanju paziti da se voda ne zadržava u supstratu ili tlu. Prilikom sadnje paziti da se sadi na južnu ili zapadnu stranu vrta. Ako biljku držimo u loncima, zimi ju obvezno treba staviti na hladno zimovanje na oko 150C.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?