Tradescantia virginiana

Tradeskancija, podarka

podarka
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Zeljasta trajnica, podrijetlom iz Sjeverne Amerike, odnosno SAD-a. Ondje raste u šumama, šikarama, na livadama i uz putove. Korijenje joj djeluje kao laksativ.

Ima naizmjenične, prilično dugačke, mesnate listove i razgranjene stabljike. Ova se biljka jednostavno uzgaja, bez velikih je zahtjeva. Saditi je treba u proljeće. Biljku treba podrezati u studenome.

Zanimljivo je da je pojedini cvijet otvoren samo jedan dan, no vrlo brzo biva nadomješten novima zbog mnogobrojnih cvjetnih pupova. Uzgojeno je mnoštvo hibrida koji se međusobno razlikuju bojom cvjetova. U vrtovima se može usijati.

Važno je napomenuti da dodir ove biljke s kožom može prouzročiti neugodne reakcije na koži.

Primjena: za mješovite rubove gredica ili stjenovite obronke, dobra i kao pokrivač tla, najčešće kao biljka za balkone, terase i verande, a može se uzgajati i kao sobna biljka.

Napomena: biljke su često sterilne, pa moraju u blizini rasti bar dvije genetički različite biljke da bi stvorene sjemenke bile fertilne; dakle, usijavaju se jedino pod tim uvjetima. Obvezno svakih nekoliko godina podijeliti u proljeće ili jesen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?