Telekia

Telekija

telekija
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Dvije listopadne vrste iz ovog roda mogu se naći u vlažnim šumskim tlima, uz rijeke i u alpskim zonama središnje Europe. Vrlo su impresivne i impozantne biljke nalik žutim tratinčicama sa zadebljalim lišćem.

Ove trajnice gusta rasta imaju naizmjenične listove jajasta i srcolika oblika te velike žute cvjetne glavice, nalik tratinčici, koje se sastoje od žutih klasova. Cvatu pojedinačno ili u skupini na vršcima grana. Ako se ne podijele, formirat će golemu i impresivnu hrpu koja za vrijeme cvatnje lijepo dolazi do izražaja u zapuštenijim dijelovima vrta.

Preferiraju duboka, vlažna, propusna tla i sunčane ili djelomično sjenovite položaje. Telekia speciosa je listopadna, aromatična trajnica s kratkim rizomima i uspravnim, dlakavim stabljikama koje su prema vrhu razgranate. Donje je lišće veličine do 30 cm srcolika oblika, grubo nazubljeno i s donje strane mekano dlakavo.

Cvate na razgranatim granama ljeti, cvjetnim glavicama veličine od 5 do 8 cm koje se sastoje od smećkasto žutih latica oblika diska.

Prirodno stanište T. speciose su vlažna šumska tla od središnje i jugoistočne Europe do Turske.

Primjena: na gredice, uz ribnjak, u obrasloj travi.

Napomena: Potrebno im je osigurati zaštitu od vjetra i jaka sunca jer im mogu uništiti lišće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?