Santolina

Svetolin

svetolin
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

svetolin je poznata mediteranska biljka i pripada porodici Compositae. Iako je podrijetlom iz toplijih sredozemnih krajeva, ova trajnica može jednako dobro opstati i na kontinentu. Svoju popularnost posebno zahvaljuje sivozelenim listićima koji su sitno razdijeljeni, a osim toga imaju i aromatičan miris.

Cvjetovi su sitno skupljeni u guste glavice koje se na dugim stapkama malo izdižu iznad cijelog grma. Svetolin, kao manji drvenasti grm, odlična je biljka za sunčana i suha staništa pa se često može vidjeti u kamenjarama. Lijepo će izgledati ako je posađen među trajnicama kontrastnih boja, posebno u kombinaciji s ljubičastim cvijećem.

Pogoduje mu propusno tlo pa iako voli puno sunca, može rasti i na polusjenovitom položaju. Svetolin nije osjetljiv na bolesti i lako ga je održavati. Dodatnu atraktivnost u vrtu zaslužio je time što grm svetolina ostaje zelen i tijekom zime tako da se može lijepo uklopiti na mjestima na kojima za vrijeme zimskog razdoblja ostaje praznina.

Primjena: može poslužiti u oblikovanju živica, za rubne nasade, u posudama na balkonu i terasi, za suhe kitice, a dosta je prikladan i za kamenjare.

Napomena: ako se želi zadržati njegov okruglast grmolik izgled, potrebno je snažno orezivanje u proljeće. Kao rezano cvijeće u vazi može jako dugo izdržati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?