LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Abedeca biljaka

Svetolin

01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 515 prikaza
svetolin
Foto: Flora magazin

svetolin je poznata mediteranska biljka i pripada porodici Compositae. Iako je podrijetlom iz toplijih sredozemnih krajeva, ova trajnica može jednako dobro opstati i na kontinentu. Svoju popularnost posebno zahvaljuje sivozelenim listićima koji su sitno razdijeljeni, a osim toga imaju i aromatičan miris.

Cvjetovi su sitno skupljeni u guste glavice koje se na dugim stapkama malo izdižu iznad cijelog grma. Svetolin, kao manji drvenasti grm, odlična je biljka za sunčana i suha staništa pa se često može vidjeti u kamenjarama. Lijepo će izgledati ako je posađen među trajnicama kontrastnih boja, posebno u kombinaciji s ljubičastim cvijećem.

Pogoduje mu propusno tlo pa iako voli puno sunca, može rasti i na polusjenovitom položaju. Svetolin nije osjetljiv na bolesti i lako ga je održavati. Dodatnu atraktivnost u vrtu zaslužio je time što grm svetolina ostaje zelen i tijekom zime tako da se može lijepo uklopiti na mjestima na kojima za vrijeme zimskog razdoblja ostaje praznina.

Primjena: može poslužiti u oblikovanju živica, za rubne nasade, u posudama na balkonu i terasi, za suhe kitice, a dosta je prikladan i za kamenjare.

Napomena: ako se želi zadržati njegov okruglast grmolik izgled, potrebno je snažno orezivanje u proljeće. Kao rezano cvijeće u vazi može jako dugo izdržati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.