Strelizia

Strelicija

strelicija
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj se rod sastoji od pet vrsta trajnica gusta rasta i egzotična izgleda zbog svojih cvjetova koji nalikuju ptičjoj glavi. Svaki se cvat sastoji od nekoliko šiljatih cvjetova koji niču na braktejama, koje pak nalikuju brodu.

Lišće im je dugačko i vrlo teatralna izgleda, a plodovi su im tobolčasta oblika. Strelicija stvara velike gomile zimzelenih listova nalik na banane. Ne čudi zato da zahvaljujući svom izgledu ova uistinu egzotična biljka privlači pozornost.

Prirodno im je stanište Južna Afrika, ali se uzgajaju u toplim klimama diljem svijeta, dok su u hladnijim predjelima omiljena vrsta za ukras staklenika. Za uzgoj im je potreban djelomično sjenovit ili položaj na punom suncu, a preferiraju dobro drenirana tla, obogaćena organskom materijom.

Primjena: u staklenicima, kao skupina u vrtu ili soliter.

Napomena: Tijekom hladnijih mjeseci trebaju suhe uvjete za uzgoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?