Spathiphyllum

Spatifilum

spatifilum
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Jedna od biljaka koja je neizostavna u kolekciji sobnog cvijeća. Cvijet Spatifilum spada među Araceae. Šiljasti, jako ožiljeni listovi su sjajno zeleni, tako da je i sama biljka lijepa i onda kad ne cvate.

Pod povoljnim uvjetima cvatepreko čitavog ljeta, cvjetovi se stvaraju čak i u rano proljeće i u kasnu jesen. Da bi dobro uspijevala, biljka treba  grijanu sobu i jako visoku vlagu zraka. Biljka podnosi svjetlost, ali u kasno proljeće i ljeti treba je zaštititi od najjačeg sunca.

Razmnožavanje biljke sastoji se u dijeljenju, najbolje kasno u proljeće. U tu svrhu se velike biljke izvade iz lonca i podijele u tri dijela, koji se kasnije svaki za sebe uzgaja. U tu svrhu treba uzeti normalnu zemlju za cvijeće, doda joj se nešto treseta, jer korijenova bala mora biti rahla. Zimi biljka ne treba toliko vode kao ljeti. Međutim, izrazito doba mirovanja biljka nema. 

Treba je jednom tjedno nadohranjivati otopinom gnojiva za cvijeće. 

Primjena: Sobna ili vrtna biljka. 

Napomena: Vodu iz vodovoda prije zalijevanja ove biljke prokuhajte i ohladite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?