Skimmia japonica

Skimija

skimija
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj niski vazdazeleni, dvodomni grm podrijetlom je iz Japana, Kine i jugoistočne Azije. Na nekim prirodnim lokalitetima (središnji i južni Japan) živi kao epifitska biljka na starim stablima raznih vrsta Cryptomeria.

Biljka je vrlo otporna na onečišćeni zrak i sjenu, ali ne podnosi tlo zasićeno vodom. Ovalni su joj listovi sjajne tamnozelene boje. Žućkasto bijeli cvjetovi skupljeni u cvatove blaga su mirisa kao i smrvljeni listovi. U jesen se na biljci pojavljuju jarkocrveni plodovi, ali samo ako su pokraj „muških“ posađene i „ženske“ biljke, dakle, ako je omogućeno oprašivanje.

Biljke uzgojene ili sjetvom ili poluzrelim reznicama sade se nakon dvije do četiri godine provedene u klijalištu na stalni položaj u jesen (listopad) ili u proljeće (ožujak). Skimija u sebi sadrži otrovan alkaloid skimianin.

Primjena: sade se zajedno s rododendronima, azalejama i kamelijama ili kao soliteri; sađene na udaljenosti oko jednog metra mogu se uzgajati i kao pokrivač tla.

Napomena: uspješno se može uzgajati u krajevima s blagom klimom, inače osjetljiv na mraz, ali ipak može podnijeti temperaturu do -150 C. Na sunčanu će položaju listovi biti jako žuti, ali će biljka bolje cvasti donositi plodove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?