Saponaria

Sapunjača

sapunjaca
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Uobičajeno ime ovog roda, koji se sastoji od 20 vrsta jednogodišnjeg bilja i trajnica, dolazi od starog običaja upotrebe korijenja za pranje odjeće.

Sadrže glukozid zvan saponin, koji je jednako dobar kao i bilo koji deterdžent za otapanje masnoće i prljavštine, a budući da je i jestiv, bio je upotrebljavan kao aditiv u pivu za poticanje bogate pjene pri istakanju piva u čašu. Sapunjača je trajnica koja divlje raste u Alpama pa ako se pusti da slobodno raste na gredici, ubrzo se proširuje i na ostale gredice, stoga se ne preporučuje za sadnju na gredice.

Za vrtne gredice se koristi uglavnom S. officinalis. Najčešća primjena je u kamenjarima, uz obale rijeka i kao pokrivač preko zidova i kamenja. Ima uspravnu stabljiku koja ljeti nosi grozdasti cvat i kopljasto lišće. Potpuno su otporne na mraz i trebaju sunčane položaje i dobro drenirana tla.

Primjena: za kamenjare, uz obale rijeka i, budući da bogato rastu, za prelijevanje preko zidova.

Napomena: Odrežite je do tla u jesen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?