Rosa sp.

Ruža pokrivač tla

ruza pokrivac tla
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ove su ruže nešto popularnije tek od sedamdesetih godina 20. stoljeća. Tako se Rosa wichuriana rasprostirala čak do šest metara u širinu i koristila sve do kraja 19. stoljeća.

Zanimljive su postale onda kada su uz svojstvo dobrog pokrivača tla dobile i svojstvo dugotrajne cvatnje od rana ljeta do jeseni. Ruže traže redovitu njegu, dakle, okopavanje, plijevljenje i uklanjanje divljaka, a po potrebi ih treba i tretirati sredstvima za zaštitu bilja kako bi se suzbile npr. pepelnica ili rđa, odnosno napadi ušiju.

Ove se ruže uopće ne orezuju kao novo posađene, dok jednom utemeljene traže vrlo malo orezivanja. Poznatiji varijeteti su: 'Blanche Neige', 'Bonica 82', 'Ferdi', 'Magic Carpet', 'Pink Cover', 'Suma'.

Primjena: kao pokrivači tla.

Napomena: na mjestu gdje raste ruža ne smiju se ponovno saditi ruže, osim ako se ne promijeni u potpunosti tlo. Ruže treba tijekom proljeća i ljeta sve do mjeseca srpnja prihranjivati mineralnim gnojivima. Prilikom kupnje bilo kojeg varijeteta ruža pokrivača tla, treba se dobro raspitati o visini do koje naraste i širine do koje se rasprostire biljka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?