Rosa sp.

Ruža hibridna čajevka

ruža
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Čajevke su nasljednice jedne grupe tzv. „starih ruža“. To su otporni listopadni grmovi ili penjačice jakih, rijetko ili jako trnovitih stabljika. Smatraju se „kraljicama ruža“.

Poznate su od 1810. godine. Neki varijeteti čajevki vrlo su ugodna mirisa. Kod čajevki se čiste i oslobađaju sve suvišne grane, na tri do pet oka, dakle, vrši se umjereno orezivanje kod već izraslih grmova, dok se novo posađene ruže temeljito orezuju. Neke niže sorte mogu poslužiti i za smještaj na balkonima ili prozorskim policama.

Poznatiji kultivari hibridnih čajevki su: 'Alec's Red', 'Alexandra', 'Chicago Peace', 'Elina', 'Fragrant Dream', 'Gloria Dei', 'Irish Gold', 'Red Cedar', 'Tropicana' i 'Velvet Frgarance'.

Primjena: za gredice u blizini kuće, za ružičnjake ili za rez ili u zajednici s pokrivačima tla, za balkone i prozorske police.

Napomena: važno je napomenuti da se na mjestu gdje raste ruža ne smiju ponovno saditi ruže, osim ako se tlo u potpunosti ne promijeni. Ruže treba tijekom proljeća i ljeta sve do mjeseca srpnja prihranjivati mineralnim gnojivima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?