Ricinus communis

Ricinus, skočac

ricinus
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ricinus je uspravan grm, podrijetlom iz južne Italije i tropske Afrike. Biljka se prvenstveno uzgaja u hortikulturi zbog svojih velikih atraktivnih listova.

Listovi su oblika šake, dugih peteljki, nazubljena ruba i oštrih vrhova. Jednospolni cvjetovi ricinusa su neugledni, skupljeni u cvatove; muški se cvjetovi nalaze u donjem, a ženski u gornjem dijelu stabljike. Plodovi su bodljikavi tobolci sa sjemenkama koje sadrže ulje. Zrele sjemenke sabiru se u jesen (rujan – studeni). Visoke biljke skočca na izloženim mjestima trebaju potporanj.

Mlade biljke ne treba saditi vani prije kraja svibnja ili početka lipnja. Od različitih kultivara možemo spomenuti 'Carmencita' koja dosegne do tri metra visine, a ima lijepe brončano crveno obojene listove i crveno obojene ženske cvjetove.

Zanimljivo je da išarano sjeme sliči krpelju pa otuda i latinski naziv za rod, Ricinus.

Primjena: zbog lijepih listova zgodan soliter ili u većem vrtu kao skupina ili kao biljka za akcent na gredicama.

Napomena: ako želite uzgojiti ricinus sjetvom, treba namočiti sjemenke dan u vodi, što pospješuje klijanje. Oprez kod uzgoja jer su svi dijelovi biljke, osobito sjemenke, vrlo otrovni ako se jedu, a neprestano baratanje listovima ili sjemenkama može prouzročiti iritaciju kože ili alergijske reakcije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?