Phlox subulata

Puzavi jastučasti plamenac, plamenak

plamenak
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Članovi ovog roda u kojem se nalaze i jednogodišnje vrste i trajnice, podrijetlom su iz Sjeverne Amerike, a neke od njih donesene su u Europu tijekom 18. i 19. stoljeća. Phlox subulata je puzava trajnica visine do 15 cm koja je idealna za sadnju na kamenjaru.

Cijela biljka je nježno dlakava, mali sitni cvjetovi javljaju se u proljeće te mogu biti purpurne, ružičaste, crvenkaste, lavanda plave i bijele boje. Plamenac voli sunčani položaj, a prilagodit će se svakom dobro hranjivom vrtnom tlu. Razmnožava se reznicama koje se režu od proljeća pa do ljeta ili dijeljenjem biljke.

Sadi se u većim ili manjih skupinama; kad ocvate, odrežu se vrhovi stabljika na kojima su se nalazili cvjetovi. Kada se jednom prilagodi, najbolje ga je ne dirati. Vrlo često se sadi u vrtovima, ali i na gredicama u parkovima. Lijepo izgleda i posađen u cvjetnim posudama u kombinacijama s drugim vrstama.

Vrsta jednogodišnjeg plamenca je primjerice Phlox drummondii, koji ima lagano mirisne cvjetove skupljene u cvatu, koji se javljaju ljeti na stapkama visine 30 cm. Odlikuju se širokom paletom boja, a dodatnu im ljepotu daje kontrastnom bojom oslikan središnji dio.

Primjena: na kamenjari, na cvjetnim gredicama u skupinama ili kao obrub gredica, u cvjetnim posudama

Napomena: najveći neprijatelj ove biljke je zimska vlaga

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?