Puschkinia scilloides

Puškinija

puskinija
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Puškinija je dobila ime po ruskom grofu i kemičaru Mussin-Puškinu, skupljaču biljaka s Kavkaza i Ararata. Ova je trajnica podrijetlom s kamenitih i grmljem obraslih mjesta Kavkaza, istočne Turske i Libanona.

Pravi je primjer biljke kamenjara: nema velikih zahtjeva, niska je rasta i atraktivnih cvjetova. Listovi te biljke podsjećaju na remenje. Svi su donji, linearna su do gotovo kopljasta oblika i žljebasti. Svaka stabljika nosi obično oko 6 cvjetova poput zvjezdastih zvončića, nalik cvjetovima zumbula.

Listovi ocvijeća su blijedoplave boje te imaju tamnoplavu prugu u sredini. Cvjetovi imaju jak miris. Ako se puškinija sadi u rujnu ili listopadu, bolje ju je saditi u skupinama. Sadi se na dubinu od 5 cm, a na mjesto sadnje treba dodati kompost ili treset. Nakon što biljka ocvate, treba joj uskratiti vodu.

Puškinija najbolje uspijeva u krajevima s izrazitim zimama i hladnim ljetima.

Primjena: za kamenjare ili rubove gredica, u niskoj travi ili kao biljke lončanice ili za alpske staklenike.

Napomena: podijeljene biljke u ljeto treba odmah presaditi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?