Rudbeckia

Pupavica, rudbekija

pupavica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ova popularna porodica podrijetlom iz Sjeverne Amerike ima oko 15 vrsta jednogodišnjeg, dvogodišnjeg bilja i trajnica. Jednogodišnje biljke iz ovog roda imaju svijetle, mješovite cvjetove nalik tratinčici s velikim stožastim diskom u sredini.

Kasno cvatu i koriste se za rez i ljeti da unesu boje u vrt najčešće sadnjom na gredice. Visina kod jednogodišnjih i dvogodišnjih je od 30 do 90 cm. Trajnice imaju jednostruke, dvostruke i poludvostruke cvjetne vjenčiće koji se kreću u žutim tonovima, ali ima varijeteta i u zelenim, brončanim, ljubičastim i crnim bojama.

Visine ovih vrsta kreću se u rasponu od 60 do 100 cm. Velik broj pupavica koristi se za rez, jer osim što imaju atraktivne cvjetove i dugo traju u vazi. Pupavice vole nepropusna tla ilovaste strukture i položaje na potpunom suncu ili u djelomičnoj sjeni. Potpuno su otporne na mraz, no ima i onih koje ga osrednje podnose.

Kod nekih vrsta mogu se pojaviti lisne uši.

Primjena: za gredice, za rez.

Napomena: Čim uvenu, uklonite cvjetne glavice. Za vrijeme sadnje potrebno je tlu dodati organske tvari i u jesen odrezati stabljike skroz do tla.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?