Solanum rantonnei

Pomoćnica

pomocnica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Uspravni sivkasto zeleni grm srednje visine. U područjima blage klime je vazdazelen, dok mu u područjima s hladnijom klimom listovi otpadaju. Izmjenični listovi ove biljke svijetlozelene su boje, cjeloviti, kopljasta ili jajasto-kopljasta oblika, suženi u peteljku.

Cvjetova ima dva do pet zajedno, srcolika su oblika, tamnoljubičasto plave boje sa žutom sredinom. Ako biljka živi na dovoljno toplu mjestu, može cvasti tijekom cijele godine. Plod je boba. Na prirodnim lokalitetima raste na rubovima šuma u Južnoj Americi: Argentini, Brazilu, Boliviji i Paragvaju.

Ovaj vitak i visok grm vrlo brzo raste, poput kakve penjačice. Vrsta je posebno otporna na suš,u ali i osjetljiva na mraz pa ju treba zaštititi. U vrijeme rasta (proljeće) potrebno je dodavati hranjiva organska gnojiva za bolji rast biljke. Presađivanje treba obaviti u proljeće.

Orezivanje se vrši samo toliko da se zadrži kompaktnost oblika ovoga grma.

Primjena: sadnja u vrtovima te kao lončanica.

Napomena: u hladnijim područjima smrzava do razine zemlje, ali opet potjera u proljeće. No, nakon izrazito hladnih zima teško se oporavlja. Ako se uzgaja kao lončanica, pomoćnica toplije razdoblje godine mora obvezno provesti vani. Prezimiti mora na svijetlom i hladnom mjestu na temperaturi od 5 do 10 0C.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?