LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Abedeca biljaka

Petunija

01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 93 prikaza
petunija
Foto: Flora magazin

Petunija je jedna od najčešće zastupljenih jednogodišnjih biljaka u našim vrtovima, na prozorima, balkonima i terasama. Stabljike su joj zeljaste, razgranate, na njima se nalaze naizmjenični ovalni listovi zelene boje.

Često je njihov miris okarakteriziran kao neugodan. Unatoč tome atraktivnosti petunije pridonosi široka paleta boja ljevkastih cvjetova koji osim jedne boje mogu biti i u više boja. Osim toga, njezinoj popularnosti pogoduje i dugo razdoblje cvatnje od kraja proljeća, ljeti i sve do jeseni.

Biljka se razmnožava sjemenom te brzo naraste do visine 25 do 40 cm. Kako bi se razvili razgranati primjerci, mladim se biljkama režu vrhovi – dekapitacija. Cvatnju možemo produžiti do prvih mrazova redovitim uklanjanjem ocvalih cvjetova.

Primjena: za cvjetne gredice, viseće cvjetne posude, kao ukras prozora, balkona i terasa

Napomena: Petunije sredinom ljeta često izgledaju zapušteno. Kako bi se oporavile, potrebno ih je porezati na jednu polovinu visine. Jedan tjedan nakon toga izgledat će ogoljeno, ali nakon toga nagrada će biti nova i ljepša cvatnja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.