Rosa sp.

Patuljasta, minijaturna ruža

patuljasta ruža
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Patuljaste ruže su mali listopadni grmići visine do 45 centimetara, nalik su čajevkama i polijantama (mnogocvjetnim ružama) u mini-formatu. Rijetko mirišu. Poznate su od 1920. godine.

Većina njihovih izdanaka je bez trnja. Sadnju tih ruža treba obaviti u proljeće i rano ljeto. Patuljaste se ruže vrlo malo orezuju. Ruže općenito traže redovitu njegu, dakle, okopavanje, plijevljenje i uklanjanje divljaka, a prema potrebi ih treba i tretirati sredstvima za zaštitu bilja kako bi se suzbile npr. pepelnica ili rđa, odnosno napadi ušiju.

Minijaturne ruže su posebno osjetljive na bolesti i razne nametnike.

Primjena: najbolje za posebne gredice samo s patuljastim ružama, za kamenjare, za sadnju neposredno u blizini kuće, za obrube gredica, u posude ili korita.

Napomena: Ruže treba tijekom proljeća i ljeta sve do mjeseca srpnja prihranjivati mineralnim gnojivima; također traže redovitu njegu, dakle, okopavanje, plijevljenje i uklanjanje divljaka, a prema potrebi ih treba i tretirati sredstvima za zaštitu bilja kako bi se suzbile npr. pepelnica ili rđa, odnosno napadi ušiju. Ako želite imati patuljaste ruže kao sobne lončanice, treba pripaziti jer nisu jednostavne za uzgoj u sobi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?