Passiflora sp.

Pasiflora

pasiflora
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Većina pripadnica ovog roda rastu kao penjačice u području tropske Amerike. Smatra se da prvi crtež ove biljke potječe iz ranog 17. st. koji je najvjerojatnije nacrtao redovnik vrativši se iz Amerike u Rim.

Prva donesena vrsta, pretpostavlja se, bila je Passiflora incarnata, a zatim je nekoliko desetaka godina kasnije Europa upoznala i zimzelenu vrstu Passiflora caerulea, koja se i danas često uzgaja i vrlo je popularna. Jedina je koja se može saditi na otvorenome u blažim podnebljima.

Pasiflora ima posebne organe kojima se hvata za podlogu i tako se nesmetano penje. Listovi su duguljasti, cvjetovi se javljaju u pazušcima listova, vrlo su dekorativni zbog svog neobičnog izgleda – latice širom rastvorene, a u njihovu središtu krunica od prašnika. Boja cvijeta, ovisno o kultivaru, može biti zelenkasta, plavo-ljubičasta, purpurna. Osjetljiva je na hladnoću, traži mnogo sunca te dobro propusno humusno-ilovasto tlo.

U proljeće se treba orezati, a povremeno oblikovati i u tijeku rasta. Tekuće hranjivo je potrebno dodavati kako bi biljka bila zdrava i lijepo cvjetala. Ako se uzgaja u zaštićenim prostorima, može se saditi u posudama promjera od 45 do 60 cm.

Primjena: u blažem podneblju kao ukras uz južni zid ili neki drugi potporanj, u hladnijem u cvjetnim posudama.

Napomena: Passiflora posađena u cvjetnim posudama mora se već pri temperaturi 8°-10°C unijeti u zaštićen prostor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?