Polypodium vulgare

Paprat

paprat
Thinkstock
01.12.2016.
u 00:00

Paprat je popularno dekorativno sobno bilje jako jednostavno za uzgoj. 

Da bi uspjela, potrebno joj je hladno i vlažno mjesto, zaštićeno od sunca stoga je idealno postaviti je pored prozora okrenutog ka sjeveru ili istoku te u prostorije poput hodnika i predsoblja u kojem nema puno prirodnog svjetla. 

Potrebno joj je mnogo vlage u zraku stoga će teško uspjeti u domovima sa centralnim grijanjem, osim ukoliko joj se vlaga svakodnevno ne osigura.

Što se tiče zemlje, najbolje joj odgovara tresetni kompost. 

Zimi je treba zalijevati jednom tjedno i držati na temperaturi od oko 15 C. Ljeti joj odgovaraju temerpature od 18 do 21 C, ali nikako iznad 24. Tada je treba zalijevati dva do tri puta tjedno i redovito prskati. Za zalijevanje i prskanje najbolje je koristiti kišnicu. U proljeće ju je dobro presaditi te od travnja do rujna jednom mjesečno prihraniti. 

Primjena: Ukrasna sobna biljka koja čisti zrak.

Napomena: Paprat ne treba brisati jer joj se tako oštećuju pore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?