Monarda

Indijanska kopriva, bergamot, metvulja

indijanska kopriva
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Rod Monarda svoje je ime dobio po botaničaru i liječniku španjolskoga podrijetla Nicholasu Monardesu, koji je prvi opisao i otkrio ove zanimljive biljke. Mogu rasti kao jednogodišnje, dvogodišnje biljke ili trajnice.

Sjevernoamerički Indijanci listove vrste Monarda didyma koristili su za čaj. Mladi joj se listovi također mogu koristiti kao začin. Listovi ove biljke nalikuju listovima koprive.

Kao samonikla raste u svijetlim šikarama i šumama te uz obale rijeka. Cvjetovi su joj svijetlocrvene boje. Vrsta Monarda fistulosa je trajnica, podrijetlom iz Kanade, SAD-a i Meksika, a ima nježne ljubičaste cvjetove. Aromatična je mirisa. Raste na suhim obroncima i stjenovitim šumama.

Čovjek je uzgojio mnoštvo kultivara različitih vrsta indijanske koprive. Mlade se biljke sade u proljeće (ožujak i travanj) ili u jesen (listopad) u skupinama od 4 do 6 biljaka. Ime bergamot dolazi od toga što aroma ovih biljaka podsjeća na bergamot naranče (Citrus bergamia).

Primjena: pogodna za zeljaste obrube gredica ili zeljaste vrtove.

Napomena: M. didyma je vrlo otporna na sušu. U proljeće biljke treba malčirati s dobro odstajalim gnojem ili kompostom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?