LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Abedeca biljaka

Mjehurica, ljoskavac

01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 320 prikaza
mjehurica
Foto: Flora magazin

Mjehurica je rod od oko 80 vrsta jednogodišnjeg bilja i trajnica koje su široko rasprostranjene, pogotovo u Americi. Većina ih ima gomilu lisnatih uspravnih stabljika od 60 do 120 cm visine. Lišće je svakakvih oblika, zašiljeno ili ovalno, često resičavih ili lagano nazubljenih krajeva.

Cvjetovi su mali i neugledni, obično bijeli ili žuti prekriveni ljubičastim mrljama, poduprti širokim lapovima koji ograđuju plodove - žute, narančaste ili crvene bobice. Mjehurica je možda u usporedbi s mnogim vrstama neugledna izgleda, ali u jesen se pretvara u vrlo zanimljivu biljku. Tada lišće počinje poprimati žutu boju, a cvjetovi postaju posebno atraktivni, nalik kineskim lampionima zlatne i žarko crvene boje.

Plodovi su većinom jestivi, a sazrijevaju kad se lapovi počnu sušiti. Otpornost na mraz varira od vrste do vrste, ali većina tolerira umjerenu količinu mraza. Potrebno im je hranjivo, dobro drenirano tlo i položaj na suncu ili u djelomičnoj sjeni.

Primjena: na gredice, na travnjaku, pored vrtnih staza, no najčešće se osušene koriste zimi za cvjetne aranžmane.

Napomena: U rujnu je potrebno odrezati stabljike i povezati ih u male snopiće. Snopiće treba naopačke objesiti na hladnom, suhom i od sunca zaštićenom mjestu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.