Mirta je zimzelena grmolika mediteranska biljka, bijelog cvijeta i sitnog modrog ploda. Može narasti do visine 5 metara. Listovi su dugi 3-5 cm, jednostavni i kožasti. Listovi imaju ugodan eteričan miris te se vrste ove porodice ubrajaju u začinsko bilje. Cvjetovi su dvospolni i pravilni, višesimetrični, sa 5 lapova i 5 latica. Plod je mnogosjemena boba ili tobolac. Mirta traži svjetlo mjesto izloženo suncu. Dobro podnosi presađivanje, a zbog svog jakog korijena nikad se ne sadi uz kuću.U vrtovima se sadi kao dekorativni grm, a mda bi se lijepo oblikovala nakon cvjetanja treba joj orezati grane. Od proljeća do jeseni mirtu treba obilato zalijevati, a zimi treba zalivati se zalijeva tek da se zemlja ne osuši.S vremena na vrijeme, mirtu treba poprskati mlakom vodom. Odrasle biljke treba presađivati svakih 3-4 godine, a svake godine treba obnoviti površinski sloj zemlje. Za sadnju najbolje je koristiti trese, humus i pijesak.
Primjena: Mirta se koristi u kozmetici, od nje se rade eterična ulja. Mljeveni listovi koriste se kao začin uz neke vrste mesnih jela. Od nje se može spraviti liker išampanjac.
Napomena: Ekstrakt mirte je ljekovit pa ga neki upotrebljavaju u cilju zaštite od čira na želucu, želudačnih bolesti, probavnih smetnji i kod bolesti desni.