Viola odorata

Mirisava ljubica

mirisava ljubica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Tipična vrsta je samonikla trajnica s vriježama rasprostranjena diljem naše zemlje. Šire je rasprostranjena u Europi, od Norveške južno i istočno prema sjevernoj Africi, zapadnoj Aziji i Siriji.

Od tipične vrste uzgojeni su brojni kultivari većih cvjetova i intenzivna mirisa. Kratke je uspravne stabljike koja nosi tamnozelene listove bubrežasta oblika koji su malo nazubljenih rubova. Cvjetovi su građeni od pet latica, gornje dvije su tamnoljubičaste, dok su tri donje svijetloljubičaste s tamnijim žilama.

Sadi se u rujnu. Mirisava ljubica se nekada mnogo sadila u Francuskoj zbog industrije parfema. Sjemenke mirisave ljubice raznose mravi pa se tako raspršuju sjemenke i širi biljka. Sazrijevaju od travnja do lipnja.

Primjena: kao pokrivač tla, osobito malih površina u vrtu ili rub na početku gredice. Osobito dobro pristaje kao pokrivač tla ispod drvenastih biljaka.

Napomena: Biljku je korisno malčirati u proljeće. Treba ju zaštititi od jakih i naglih vjetrova.

C: 2-4, ponovno u kasno ljeto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?