Mirabilis jalapa

Noćurak

nocurak
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Domovina ove trajnice je tropska Amerika. U Europi se uzgaja od početka 16. stoljeća. Listovi su joj nasuprotni, jajoliki, srcolika oblika pri bazi, s kratkom peteljkom. Mirisni cvjetovi su oblika trube koji se otvaraju uvečer nakon što zađe sunce i tako ostaju do jutra.

Danju su cvjetovi zatvoreni. Na cvjetnoj se stapci nalazi od tri do šest cvjetova zajedno. Zanimljivo je da se na istoj biljci nalaze cvjetovi različitih boja. Kod nas se ova biljka uzgaja kao jednogodišnja.

Jednom posađen u vrtu noćurak se vrlo često dalje sam usijava. Gomolji pohranjeni zimi sade se ponovno u travnju. Korijenje ove biljke djeluje kao jak purgativ. Uzgojeni su mnogobrojni varijeteti, i patuljasti, i zbijeniji i s šarenim listovima.

Primjena: za cvjetne gredice, cvjetne grupe, za stjenovite obronke i mjesta, za obronke, uz jednogodišnje biljke ili trajnice ili pak kao pozadina na ogradi (živici) u stražnjem dijelu vrta ili kao lončanica.

Napomena: U hladnijim se područjima gomolji vade i pohranjuju tijekom zime u prostoriji koja ne smrzava, poput onih u Dahlia.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?