Mina lobata

Mina

mina
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ova lijepa egzotična penjačica, s granama koje se nesmetano šire, idealna je za sadnju uz ograde, zidove, razne ukrasne potpornje i sl. U toplijim krajevima raste kao trajnica, dok se u hladnijem klimatu uzgaja kao jednogodišnja biljka budući da brzo raste. Sinonimi su Ipomoea versicolor i Quamoclit lobata.

Izboji su crvenkaste boje, listovi su razdijeljeni u 3 režnja. Cvatovi su impresivni s oko 12 cvjetića neobičnih boja. Otvaraju se od dna do vrha cvjetne stapke. Dok su u pupu, boja im je crvena, a kako stare, boja im se pretvara iz crvene u narančastu, narančasta u žutu te od žute u bijelu i sve u isto vrijeme, što biljci daje iznimno atraktivan izgled. Cvate obilno sredinom ljeta pa sve do jeseni, a cvjetovi privlače velik broj pčela, leptira i ptica.

Razmnožava se sjemenom koje je prije sjetve potrebno preko noći staviti u hladnu vodu, Sije se u posude u rano proljeće na dubinu oko 6 mm na 21° do 24°C. Narasle biljčice sade se na otvorenome kada prestane opasnost od mraza na udaljenosti od 30 cm, na svijetlom mjestu zaštićenom od podnevna sunca, koje može uzrokovati žućenje listova. Tlo treba biti bogato i vlažno, navlastito ljeti. 

Primjena: U toplijim krajevima sadi se kao ukras ograda, zidova ili rešetkastih potpornja, u hladnijim krajevima može se saditi u veće cvjetne posude.

Napomena: Sjeme je otrovno u slučaju konzumacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?