Vallota purpurea

Mali amarilis

mali amarilis
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Već se gotovo na prvi pogled vidi da se kod ove vrste bilja radi o smanjenom izdanju amarilisa, odnosno hipeastrumu.  

Mali Amarilis ili Valota se često uzgaja kao sobno cvijeće, dok se na Mediteranu i u toplijim krajevima može uzgajati i kao vrtno cvijeće.  Kod sadnje lukovica treba misliti na to, datraži hranjivu zemlju. Treba upotrijebiti već poznatu zemlju za cvijeće, kojoj se doda nešto odležalog kravljeg gnoja ili nekog drugog umjetnog gnojiva za cvijeće. 

Biljka ne treba puno topline i dobro uspijeva u umjereno toploj sobi. Za vrijeme ljetnih mjeseci moramo ih štititi od jarkog sunca, ali ih ipak držati na svijetlom mjestu. Čim listovi i pupovi počnu rasti, može se pojačati zalijevanje; brzo nakon toga pojavit će se i cvjetovi.

Nakon cvatnje biljku treba svaki tjedan nadohranjivati otopinom gnojiva za cvjeće. Od polovice listopada biljka traži mirovanje. Za to vrijeme se manje zalijeva, a s nadohranjivanjem treba prestati.

Primjena: Sobna ili vrtna biljka. 

Napomena: Rano u proljeće izvade se lukovice iz cvjetnjaka, stara zemlja među korijenjem se rastrese, a lukovice se posade u novu zemlju za cvijeće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?