Thymus vulgaris

Majčina dušica

majcina dusica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Majčina dušica je podjednako poznata i u medicini i u kulinarstvu. Kao tradicionalan začin koristi se od pamtivijeka za variva i razne juhe te za umake od rajčice.

Timijan je grmolika trajnica iz porodice Labiatae, podrijetlom iz mediteranskih zemalja, posebno pogodna za kamenjare. Kao i sve ostale kamenjarke voli suho tlo i potpuno osunčan položaj. Uzgaja se na otvorenom prostoru u našem priobalju, ali i na kontinentu. Prednost joj je niski rast i nezahtjevnost glede njege. Ima ugodan miris; neki kultivari mirišu na limun, a pogodna je za sušenje.

Često se zbog svog patuljastog i grmolikog rasta koristi za popunjavanje pukotina na starim kamenim zidovima ili među kamenjem kojim je popločena vrtna staza. Najviše treba paziti na dobru drenažu jer biljke za kamenjare uspijevaju samo na propusnim tlima gdje nema opasnosti od odstajale vode.

Majčina dušica ima guste sitne cvjetne grozdove u ružičastim nijansama.

Primjena: za kamenjare, balkone i terase, između pukotina kamenog zida i vrtnih staza

Napomena: Prije cvjetanja ubiru se stabljike, povežu u vezice i objese na toplom i zračnom mjestu. Nakon cvatnje majčinu dušicu valja podrezati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?