Lysimachia punctata

Metiljka

metiljka
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Metiljka je otporna uspravno rastuća trajnica koja naraste do 90 cm visine. Rasprostranjena je od jugoistočne i srednje Europe pa sve do Turske. Duguljasto izduženi i eliptični listovi zelene boje rastu u pršljenovima u skupini po 3 do 4. Njena velika vrijednost kao ukras u vrtu jest dugo razdoblje cvatnje.

Mali žuti cvjetovi zvjezdolika oblika razvijaju se u pazušcima listova na krajevima uspravnih cvjetnih stapki tijekom cijelog ljeta. Podzemna stabljika je rizom kojim se biljka vrlo brzo širi te je često smatraju invazivnom, pa u vrtu može predstavljati i prijetnju ostalim nježnim biljkama u svojoj blizini. Smatra se da se njena invazivnost smanjuje ako raste u manje vlažnom tlu. 

Idealna je za sadnju na otvorenom u širokim skupinama, gdje će najbolje doći do izražaja.

Može se saditi i u blizini vodenih vrtova ili potoka. 

Primjena: u vrtu na prirodnim gredicama i u blizini vode.

Napomena: Kako bi se spriječilo njeno nekontrolirano širenje, biljka se može posaditi u velike posude bez dna, koje se zatim ukopaju na željeno mjesto u vrtu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?