Lychnis chalcedonica

Rumenika

Rumenika
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Rumenika je staromodno vrtno cvijeće, a uspijeva u gotovo svakom prosječno plodnom vrtnom tlu dobre propusnosti za vodu. Naraste gotovo metar visoka i potrebno ju je poduprijeti.

Osnovna vrsta nosi cvjetove jarke crvenonarančaste boje i vjerojatno je najistaknutija vrsta iz skupine zeljastih trajnica. Varijetet 'Alba' cvate bijelim cvjetovima, a 'Rosea' posebno privlačnim ružičastim. Osim privlačnom bojom potonji se varijetet odlikuje bujnošću poput osnovne vrste. Postoje i kultivari ispunjenih cvjetova.

Razdoblje cvatnje je kratko i zbiva se početkom ljeta. Sitni cvjetovi gusto su skupljeni u štitastim cvatovima na vrhovima stapki, a svaki se sastoji od četiri latice položene u obliku križa. Zahvaljujući jarkoj boji cvatova osnovna je vrsta nezamjenljiva u nasadima gdje se traži bogat kolorit. Izvrsna je u kombinaciji sa srebrnastim listovima.

Najljepše izgleda posađena u malim skupinama u miješanim gredicama, uz vodene površine, uz stazice ili između grmova. Privlači u vrt ptice, leptire i pčele.  

Primjena: u malim skupinama u miješanim gredicama, uz vodene površine, za visoke obrube ili  između grmova.      

Napomena: odstranjivanjem ocvalih cvatova produljuje se cvatnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?