Sternbergia lutea

Lužarka

lužarka
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ova prekrasna biljka s lukovicom podrijetlom je iz istočnog Mediterana (Sicilija, Grčka, Turska, Balkan). Ime je dobila po austrijskom botaničaru Von Sternbergu, osnivaču Nacionalnog muzeja u Pragu.

Sjajni, pet centimetara veliki žuti cvjetovi boje žabnjaka glavna su karakteristika ove biljke. Pojedinačni se cvjetovi uzdižu nad trakastim listovima; sliče cvjetovima šafrana.

Pojavljujući se u jesen i prekrasan su jesenski ukras kamenjara, osobito ako su biljke posađene na jako sunčanu i toplu mjestu. Iako se pojavljuju usporedo s cvjetovima, listovi ove biljke ne dostižu svoju punu veličinu do proljeća. Lukovice ove biljke treba saditi u kolovozu ili rujnu; ne smiju se saditi preduboko (negdje na petnaestak centimetara).

U uzgoju treba uklanjati ocvale cvjetove, ali se ne smije skidati uvelo lišće. Za mirovanja ljeti treba suhe i tople životne uvjete. U područjima s vlažnim ljetima bolje ju je uzgajati u loncima.

Primjena: za kamenjare te za manje površine uz ostalo lukovičasto bilje, u hladnim područjima uz osunčane zidove.

Napomena: Ovu biljku nije dobro uznemiravati nakon sadnje pa nije pogodna za presadnju na druga mjesta. Ako ju, dakle, želite imati na većoj površinu, kupite nove lukovice ili pustite da same prorastu određenu površinu. Zimi biljku u kontinentalnim krajevima obvezno treba zaštititi suhim lišćem, granama crnogorice ili zaštitnom folijom. Biljka općenito ne voli zimsku vlagu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?