Lupinus polyphyllus

Vučjak

vucjak
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Vučjak je trajnica česta u seoskim vrtovima. Raskošno cvate od svibnja do srpnja uspravnim cvatovima koji se uzdižu iznad grmolike biljke. Sâm cvat dosegne dužinu od 30 cm. Budući da pripada porodici mahunarki, cvjetići su slični onima u graha ili graška.

Naraste do 1,5 metar uvis, a osim cvatova ukrasnu vrijednost daju mu i dlanasto sastavljeni listovi. Hibridni kultivari dolaze u širokoj lepezi boja od crvene, plave, ružičaste, narančaste, ljubičaste, lososne, žute i bijele, a čest je i u dvobojnim kombinacijama. Rabi se i za rez. Sadi se pojedinačno ili u skupinama, na gredicama ili uz vrtno jezero i ne voli presađivanje.

Viši oblici možda će trebati potporanj. Uspijeva u svakom dobrom vrtnom tlu koje ne sadrži vapno, na položajima zaštićenima od vjetra. Dobro je svake godine obogatiti tlo organskom gnojivom. Tijekom sušnih razdoblja redovito se zalijeva. Odstranjivanjem ocvalih cvatova potiče se drugi val cvatnje u rujnu.

Razmnožava se u proljeće reznicama stabljike ili dijeljenjem biljke. Može i sjemenom, ali samo čiste sorte.   

Primjena: pojedinačno ili u skupinama, na gredicama, uz vrtna jezerca.

Napomena: Svi dijelovi biljke su otrovni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?