Lobularia

Lobularija

lobularija
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj se rod sastoji od pet vrsta patuljastog bilja koje raste na Mediteranu i Kanarskom otočju. Otporne su na mraz i zato se lako uzgajaju. Sade se u pukotinama stijena, suhozida, između kamenih ploča i u prozorskim sandučićima. Iako postoje i jednogodišnje vrste i trajnice, najčešće se uzgajaju jednogodišnje vrste.

Imaju sitne mirisne cvjetove kompaktna, grozdasta cvata koji su građeni od četiri latice. Cvatu ljeti i u ranu jesen. Treba ih posaditi na potpuno sunčanim položajima i u plodna dobro drenirana tla. Lobularia maritima kao jedna od popularnijih vrsta lobularije brzo rastuća je jednogodišnja biljka vrlo prikladna za sadnju na gredice, kamenjare, u pukotinama kamenih ploča i u vrtnim stazama ili prozorskim sandučićima.

Proizvodi golemu količinu sitnih, na med mirisnih bijelih cvjetova koji dugo cvatu od proljeća do rane jeseni. Mogu se pronaći i vrste lila, ružičastih i ljubičastih tonova cvjetova. Niskog je okruglog habitusa s lancetastim sivkasto zelenim listovima.

Primjena: na gredice, za kamenjare, u pukotinama kamenih ploča te u vrtnim stazama, prozorskim sandučićima.

Napomena: Ponovna se cvatnja može potaknuti redovitim uklanjanjem ocvalih cvjetova. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?