Viburnum tinus

Lemprika

Lemprika
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj bujno lisnati vazdazeleni grm, loptasta ili piramidalna oblika podrijetlom je iz južne Europe (Mediteran). Lemprika se preporučuje i za pošumljavanje krša.

Tamnozeleni kožasti nasuprotni listovi ovalna su oblika. Sjajni i tamnozeleni su s gornje strane, a plavkasto zeleni s donje; mogu poprimiti ljubičaste tonove za hladna vremena. Uzgojene su i forme sa žuto i krem prošaranim listovima. Iz ružičasto obojenih cvjetnih pupova lemprike pojavljuju se bijeli cvjetovi na krajevima izdanaka od studenoga do svibnja. Cvjetovi blaga mirisa skupljeni su u cvatove - gronje.

Inače sama biljka ima vrlo neugodan miris za vlažna vremena. Istodobno s cvjetovima razvijaju se i plavo-crni plodovi koji se u medicini upotrebljavaju kao purgativ. Lemprika se sadi na stalna mjesta u jesen (rujan ili listopad) ili proljeće (ožujak do svibanj). Njezine stare i oštećene ogranke treba ukloniti početkom svibnja.

Ova je vrsta otporna na orezivanje, čak se može relativno brzo obnoviti i iz starog drva.

Primjena: kao soliter ili skupina u većem vrtu.

Napomena: razmnožavanje sjetvom je moguće, ali se obično ne primjenjuje jer proces klijanja i daljnjeg uzgoja traje nekoliko godina. U kontinentalnim krajevima treba ga zaštititi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?