Veronica spicata

Klasasta čestoslavica

klasasta čestoslavica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ova je vrsta zeljasta trajnica, podrijetlom iz Europe. Po novijoj nomenklaturi vodi se kao Pseudolysimachion spicatum. Stabljike su joj uspravne, dlakave i razgranate.

Listovi su od linearna do kopljasta oblika. Maleni, zvjezdasta oblika, plavi ili ljubičasti cvjetovi skupljeni su u visoke i uske klasove. Uzgojeni su mnogobrojni kultivari. Čestoslavica voli tlo koje zadržava vlagu. Ako je potrebno, za visoke jedinke treba osigurati potporu. Za suha vremena treba dobro zalijevati.

Sadnja biljaka preporučljiva je u listopadu ili travnju u tlo obogaćeno dobro odstajalim gnojem. U proljeće obvezno malčirati. Ocvale cvatove treba odstraniti kako bi se produžilo vrijeme cvatnje. U jesen treba stabljike odrezati do razine tla.

Primjena: kao biljka soliter ili u manjim skupinama ili kao pratilica na gredicama ili za kamenjare.

Napomena: na izloženim mjestima jakim i snažnim vjetrovima biljke treba poduprijeti potpornjima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?