Scabiosa caucasica

Kavkaska udovičica ili prženica

kavkaska udovičica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Naziv za rod – Scabiosa – potječe od latinske riječi scabies (šuga) jer se vjerovalo da je ova biljka liječi. Kavkaskoj udovičici domovina su Kavkaz, sjeverni Iran, središnja i sjeverna Rusija. U Europi je u uzgoju od početka 19. stoljeća.

Ovoj trajnici prizemni su listovi jajoliki i uski, dok su oni na stabljici nazubljeni i perasto razdijeljeni. Cvjetovi su skupljeni u prilično velike cvatove oblika glavice. Uzgojeni su mnogobrojni kultivari. Sadnja biljaka obavlja se u proljeće (ožujak ili travanj). U supstrat treba staviti kompost i treset. Da bi se pospješila cvatnja, treba redovito uklanjati ocvale cvjetne glavice.

Ove biljke općenito ne vole tla koja su zimi previše vlažna. Visoki, veliki cvjetni varijeteti trebaju potporanj da bi bolje napredovali, posebice za vlažna vremena. Nakon cvatnje biljke treba prikratiti u studenome do razine zemlje.

Primjena: za zeljaste obrube, obronke, sjenovite padine, kamenjare i za vrtove uz ljetnikovce te za rez (cvjetni aranžmani).

Napomena: Ondje gdje su zime vrlo hladne biljke treba zaštititi. Veliki cvjetovi dugo ostaju lijepi u vodi, a mogu se i sušiti za zimsku dekoraciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?