Salvia officinalis

Kadulja, žalfija

kadulja
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovisno o raznim kultivarima, kadulja može biti jednogodišnja i višegodišnja biljka. Mogli bi ih se podijeliti na ukrasne kao Salvia splendens i na ljekovite ili začinske.

Kao trajnice mogu se smatrati ove druge koje je lako uzgojiti u vrtu i ne zahtijevaju preveliku brigu. Kadulja pripada porodici Labiatae, a svoje korijene vuče iz Brazila i Meksika. Može biti na punom suncu, ali isto tako i u djelomičnoj sjeni. Vrtna žalfija ima mekano srebrnosivo ili crvenkasto lišće s malim cvjetićima ljubičaste i plavkaste nijanse.

Raste uspravno i grmoliko, a dobro je na jesen ili proljeće podrezati sve mlade izboje, skroz do zadrvenjelog djela. Listove kadulje možemo osušiti i upotrebljavati za čaj ili za ispiranje grla pri upali. S obzirom na to da ima specifičan miris, lijepo će se uklopiti posađena među ostalo začinsko ili ljekovito bilje.

Primjena: kao pokrivač tla, na gredici u skupinama i u začinskom djelu vrta

Napomena: potrebno je nakon cvatnje ukloniti cvjetne stabljike, a kasnije podrezati do trećine kako bi se potaknuo grmolik rast.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?