Naslovnica Abedeca biljaka

Juka

01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 375 prikaza
juka
Foto: Flora magazin

Grmolika vazdazelena trajnica, katkada i stablo. Podrijetlom je iz jugoistočnog dijela SAD-a, od sjeverne Karoline do Floride. U južnoj je Europi naturalizirana.

Na prirodnim lokalitetima raste na pješčanim dinama i na rubovima plaža blizu morske obale. Biljka nosi rozetu kožnatih, vazdazelenih, ukočenih, poput mača listova. Listovi su u mladosti sivih tonova, a kod odraslih biljaka su tamnozelene boje.

Razvija jedan do dva metra visok metličast cvat. Zanimljivo je da se cvat pojavljuje tek u petoj godini života ove biljke. Cvjetovi su bijeli, oblika zvonca, obojeni ružičastom bojom puti izvana. Blago mirišu, ali se taj miris osjeti više noću. Vlakna ove biljke koriste se za izradu odjeće, užadi, košara i prostirača.

Juka se presađuje obično svake treće godine u travnju ili listopadu. Mladi zakorijenjeni izdanci trebaju ostati u klijalištu od jedne do tri godine prije nego što se sade na stalna mjesta. U početku polagano rastu.

Suhe listove juke treba odrezati.

Primjena: za pojedine dijelove vrta posađena u loncu ili za kamenjar (u oba slučaja kao soliter).

Napomena: u našim kontinentalnim krajevima zaštititi, najbolje zaštitnom folijom. Treba pripaziti i na listove jer mogu biti oštri i ozlijediti one koji se toj biljci nepažljivo previše približe.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.