Yucca gloriosa

Juka

juka
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Grmolika vazdazelena trajnica, katkada i stablo. Podrijetlom je iz jugoistočnog dijela SAD-a, od sjeverne Karoline do Floride. U južnoj je Europi naturalizirana.

Na prirodnim lokalitetima raste na pješčanim dinama i na rubovima plaža blizu morske obale. Biljka nosi rozetu kožnatih, vazdazelenih, ukočenih, poput mača listova. Listovi su u mladosti sivih tonova, a kod odraslih biljaka su tamnozelene boje.

Razvija jedan do dva metra visok metličast cvat. Zanimljivo je da se cvat pojavljuje tek u petoj godini života ove biljke. Cvjetovi su bijeli, oblika zvonca, obojeni ružičastom bojom puti izvana. Blago mirišu, ali se taj miris osjeti više noću. Vlakna ove biljke koriste se za izradu odjeće, užadi, košara i prostirača.

Juka se presađuje obično svake treće godine u travnju ili listopadu. Mladi zakorijenjeni izdanci trebaju ostati u klijalištu od jedne do tri godine prije nego što se sade na stalna mjesta. U početku polagano rastu.

Suhe listove juke treba odrezati.

Primjena: za pojedine dijelove vrta posađena u loncu ili za kamenjar (u oba slučaja kao soliter).

Napomena: u našim kontinentalnim krajevima zaštititi, najbolje zaštitnom folijom. Treba pripaziti i na listove jer mogu biti oštri i ozlijediti one koji se toj biljci nepažljivo previše približe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?