Hydrangea sp.

Hortenzija

hortenzija
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Osim raskošnih cvatova, ukrasnu vrijednost hortenzijama daju i zanimljivi listovi te oblik rasta. Krupni cvatovi mogu biti široki i pločasti, kupolasti ili potpuno okrugli te metličasti u nijansama crvene, plave, ružičaste ili u bijeloj boji. Cvatovi vrsta H. macrophylla i H. paniculata mogu se posušiti.

Najčešće se sade uza zidove kuća i terase te pojedinačno ili u manjim skupinama na njegovanu travnjaku. Najbolje uspijevaju u težim i vlažnijim tlima, na osunčanim ili polusjenovitim mjestima. U njegu spada redovito zalijevanje i prihranjivanje kompleksnim hranjivom svake godine u proljeće. Orezuje se u proljeće, a tada se i razmnožava stabljičnim reznicama.

Jedna od najljepših je H. paniculata i njen uzgojni oblik “Grandiflora” s do 25 cm dugim, bijelim, metličastim cvatovima koji se pojavljuju na vrhu svakog izboja od srpnja do rujna. Naraste do 2 m uvis i otporna je na zimu. Svakog se proljeća oštro prikraćuje. Najčešća je H. macrophylla koja naraste 70–150 cm visoko, a cvate od lipnja do rujna.

H. anomala subsp. petiolaris penjačica je koja dosegne 7 m visine, a pogodna je za sjenovita mjesta na sjevernoj strani.

Primjena: uza zidove kuća i terase te pojedinačno ili u manjim skupinama na travnjaku.

Napomena: Redovitim uklanjanjem ocvalih cvatova produljuje se cvatnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?