Gentiana sp.

Encijan, sirištara

encijan
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Postoji čak 360 vrsta ovog roda, od kojih većina predstavljaju niske trajnice pogodne za sadnju na kamenjaru. Neke od njih slobodno rastu u umjerenom području Azije, a neke i na području Europe i Sjeverne Amerike, ali i na području Anda i Južne Amerike, istočne Australije i sjeverozapadne Afrike.

U tropskim područjima rastu na velikoj nadmorskoj visini. Najčešće rastu na planinskim područjima, šumama i livadama, ali i u močvarnim područjima. Visina im doseže od 5 cm, pa sve do 180 cm kod npr. vrste Gentiana lutea, koja se od ostalih vrsta razlikuje i žutom bojom cvjetova te se koristi i u liječenju. Cvjetovi su najčešće u raznim tonovima ljubičaste i plave boje, nalik na trube: ovisno o vrsti, javljaju se od proljeća do jeseni. Listovi su nasuprotni, vrlo rijetko u pršljenu.

Budući da se u rodu nalazi velik broj vrsta, o njihovu uzgoju ne mogu se dati neki općeniti podaci. Prilično česta u našim vrtovima je Gentiana acaulis ili trubasti encijan, koji naraste do 10 cm u visinu i cvate tamnoplavim cvjetovima u proljeće.

Primjena: na kamenjarima, gredicama, cvjetnim posudama.

Napomena: sjemenju je katkad potrebno i više od godinu dana da proklije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?