Gaillardia

Kokarda

kokarda
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Kokarda spada u porodicu glavočika, Compositae. Domovina joj je u Sjevernoj i Srednjoj Americi. Poznato je svega 12 vrsti kokardi, dok su se uzgojem razvili razni oblici. Raste u obliku razgranata grmića, visine od 20 do 45 cm.

Cvate u kolovozu i rujnu svijetložutim do krvavocrvenim jednostavnim ili dvostrukim cvjetovima. Cvjetovi su pojedinačni na žilavim stabljikama. Kokarda za rast i razvoj voli sunčane položaje te propusno i suho tlo. Ne voli vlagu, pa ju treba vrlo oskudno zalijevati. Zato je pogodna za rast u kamenjaru i na pukotinama staza.

Razmnožava se sjemenom krajem ožujka ili početkom travnja u redove na razmak od 30 cm. Ako se stvore povoljni uvjeti, sama se zasijava. Kokarda se sadi za obrube gredica, kamenjare u kombinaciji s trajnicama i ljetnicama. Vrlo dekorativno djeluje na gredicama u ladanjskim i seoskim vrtovima. Koristi se za rez prilikom aranžiranja buketa i cvjetnih aranžmana.

Primjena: za gredice u kombinaciji s drugim jednogodišnjim cvijećem, za kamenjare u kombinaciji s trajnicama, između pukotina vrtnih staza, za rez, za vaze, za bukete.

Napomena: kokarda se vrlo često sama zasijava ako se stvore povoljni uvjeti. Da biste pospješili cvatnju, treba što češće otkidati ocvale cvjetove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?