Rosa sp.

Floribunda ruža

floribunda ruza
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Kada je Danac Svend Poulsen križao polijante s hibridnim čajevkama, želio je stvoriti nove varijetete sa svojstvima cvjetova novih ruža i s neprestanom cvatnjom tijekom cijele sezone. I tako su stvorene floribunde.

Ove ruže možda nemaju ljepotu, miris i veličinu cvjetova hibridnih čajevki, ali zato cvatu duže i obilnije tijekom ljeta i jeseni te su otpornije na hladnoću i nisu toliko „razmažene“ kao čajevke. Neki su varijeteti iznimno ugodna mirisa. Kod floribunda se čiste i oslobađaju sve suvišne grane, na tri do pet oka, dakle, vrši se umjereno orezivanje (u veljači) kod već izraslih grmova, dok se novo posađene ruže temeljito orezuju.

Poznatiji kultivari floribunda su: 'Amber Queen', 'Arthur Bell', 'Iceberg', 'Masquerade', 'Mountbatten', 'Queen Elisabeth'.

Primjena: kao grm ili stablašica u vrtu, za živice, za gredice, za obrube gredica, za korita (patio), kao soliteri mogu poslužiti neki varijeteti.

Napomena: uzgajaju se i patuljasti „patio“ varijeteti, visine do 45 cm koji su osobito pogodni za uzgoj u koritima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?