Eremurus

Stepska svijeća

stepska svijeća
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Pustinjska ili stepska svijeća jedna je od naših najljepših trajnica. Spada u porodicu ljiljana, Liliaceae. Naraste i do 2 metra visine. Listovi su joj uski i remenasti, svijetlozelene boje. Cvjetovi cvjetaju na dugim klasovima, zvonolika su oblika, bijele, žute, ružičaste ili narančaste boje. Vrijeme cvatnje je od kasna proljeća do rana ljeta.

Pustinjska svijeća za rast traži puno sunca, hranjivo i propusno tlo. Ne podnosi trajnu vlagu. Zato u jami za sadnju treba napraviti drenažni sloj od šljunka i grubog pijeska da se voda ne zadržava oko korijenja. Sadi se od kolovoza do početka listopada na dubinu sadnje od 15 do 20 cm, na razmak sadnje od 45 do 60 cm.

Pustinjska je svijeća otporna na zimu, dobro ju je tijekom zime pokriti rasprhlim stajskim gnojem ili jelovim grančicama. Najupadljivija je kada se posadi u središnjem dijelu vrta kao žarišna točka. Osim toga, sadi se u grupama na gredice u stražnjem dijelu vrta i kao rezano cvijeće za vazu.

Primjena: za pojedinačnu i grupnu sadnju na gredice, za stražnji dio gredica, kao žarišna točka u vrtu, za rez.

Napomena: kod hladnog i trajno vlažnog vremena eremurus treba nakon cvatnje izvaditi iz zemlje i uskladištiti na suhom mjestu do ponovne sadnje u listopadu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?