Echinops

Bjelotrn

bjelotrn
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Svojim okruglim cvjetovima bjelotrn je dosta nalik čičku. U stranoj ga literaturi zbog toga često zovu i “balkanski čičak”. Bjelotrn pripada porodici Compositae i nije prezahtjevna biljka. Cvjetovi su okrugla oblika u promjeru od 7 cm, a poneke vrste na izbojima imaju trnje tako da je bolje saditi ih u pozadini ostalih biljaka kako bi se lakše mogao održavati ostatak gredice.

Bjelotrn voli potpuno sunčan položaj i tek tada se njegovi cvjetovi razvijaju u prekrasnu plavu boju. Narastu dosta visoko, gotovo preko metar i pol i svejedno su dovoljno čvrsti da ne trebaju nikakav potporanj. S obzirom na to da se njegovo sjeme nakon sazrijevanja dosta brzo širi, poželjno je cvjetne glavice nakon što uvenu odmah odstraniti.

Kao vrlo zahvalna trajnica ova će biljka najljepše izgledati u prirodnom i neformalnom vrtu gdje će doći do punog izražaja posebice ako u njezinoj blizini posadimo bilje kontrastnih boja kao recimo narančaste ljiljane. Smještena u prirodnom vrtu ona će stalno biti mamac za pčele i druge kukce.

Primjena: sadi se u grupama ili u pozadini gredica.

Napomena: Ako se cvjetovi odrežu prije potpunog otvaranja, bjelotrn je pogodan za sušenje i razne dekoracije, posebno za zimsko razdoblje. Bjelotrn kod osjetljivijih osoba ponekad može izazvati osip pri ubodu na njegovo trnje pa je nužna uporaba rukavica pri svakom dodiru s biljkom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?