Cytissus

Žućica, zanovijet

žućica zanovijet
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Žućica pripada raznolikoj skupini listopadnog obično pužućeg, patuljastog, niskog ili velikog grmlja i polugrmlja, čije je prirodno stanište Europa i mediteranski predjeli. Većina vrsta pripada rodu Cytissus, dok neke pripadaju rodu Genista ili Spartium.

Rod Cytissus je velik i raznolik; habitus pojedinih vrsta iz ovog roda kreće se u rasponu od visokog i uspravnog do pužućeg. Nekolicina od 30 vrsta ima dobro razvijeno lišće, koje je jednostavno i usko ili se sastoji od tri listića - perasto, dok neke vrste gotovo da i nemaju listove. Kod njih se proces fotosinteze obavlja u zelenim grančicama, koje rastu pod kutom. Cvjetovi su brojni i oblikom podsjećaju na grašak.

Općenito se lako uzgajaju u vrtovima gdje lijepo cvatu pod većinom uvjeta, ali ne podnose potpuno sjenovite položaje. Što se tiče tla, toleriraju i suha, pjeskovita i močvarna tla, plodna ili hranjivima siromašna tla. Neke sitnije vrste zahtijevaju tople i suhe položaje i dobro drenirana tla.

Primjena: uz gredice, na travnjaku, uz rubnjake.

Napomena: Grmolike vrste i stablašice potrebno je redovito orezivati jer s vremenom postaju ogoljene odozdo. Nakon cvatnje podrezati izboje da se potakne cvatnja iduće godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?