Cyclamen

Ciklama

ciklama
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ciklama potječe iz Male Azije, a pripada porodici jaglaca, Primulaceae. Kod nas je možemo susresti u sjenovitim šumama. Listovi su joj srcoliki, obrubljeni srebrnastom čipkom, dok su cvjetovi na dugim stapkama raznih boja – od bijele, ružičaste, crvene do ljubičaste boje. Ciklamu možemo saditi na otvorenome na gredice ili ih uzgajati u prostoriji u kojoj se ne loži. Voli humusnu, propusnu zemlju i polusunčan položaj.

Zalijevamo ju rano ujutro odstajalom vodom uz vanjski rub teglice, pazeći pri tom da ne smočimo gomolj i nadzemni dio. Za vrijeme cvatnje treba ju jednom u dva tjedna prihraniti tekućim gnojivom. Uvenule cvjetne stapke i lisne peteljke ne treba rezati, nego ih naglim pokretom iščupati.

Kada ocvate, treba postupno zaustaviti zalijevanje jer nastupa kratko razdoblje mirovanja. Izgubit će listove, a sredinom svibnja iznese se na balkon ili u vrt na sjenovito mjesto. Tijekom ljeta stvorit će nove listove. Gomolj se nakon toga presadi u teglicu i unese u zatvorenu prostoriju.

Primjena: za gredice u kombinaciji s patuljastim zimzelenim grmovima, sadnju u tegle za prozore, za rez, za vazu.

Napomena: Ciklame u cvatu ne podnose topli i suhi zrak. Najidealnija temperatura je od 12 – 15 Celzijevih stupnjeva. Tada cvatnja traje i do nekoliko tjedana. Najbolje ju je smjestiti između dvostrukih prozora gdje će imati obilje svjetla..

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?