Cuphea ignea

Glađenac

glađenac
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Domovina glađenca je Južna Amerika, Meksiko. To je jednogodišnja cvatuća biljka, koja pripada porodici litraceja, Lythraceae. Naraste do visine od 30-ak cm, rast je jako razgranat, izboji su tanki i povijeni. Lišće glađenca je ovalno, sjajno i glatko, tamnozelene boje. Iz pazušca listova razvijaju se cvjetovi neobična oblika, poput cjevčice, žarkocrvene boje s bijelo-crnim ili plavo-ljubičastim rubom. Rub podsjeća na pepeo cigarete.

Kao i sve drugo jednogodišnje cvijeće glađenac se razmnožava iz sjemena u rano proljeće, u veljači i ožujku, temperatura za klijanje je od 15 do 18 Celzijevih stupnjeva. Kada ojačaju mlade biljčice, posadite na željeno mjesto u vrtu na razmak od 20 do 25 cm. Glađenac voli sunčan do polusjenovit položaj, a žarko sunce ne podnosi.

Zbog tankih i povijenih izboja treba izbjegavati položaj na jakom vjetru i kiši. Svaka dva do tri tjedna glađenac treba prihraniti kompleksnim mineralnim gnojivom te održavati slabu vlažnost. Glađenac se sadi na gredice u kombinaciji s biljkama žutih ili bijelih cvjetova. Vrlo lijepo izgleda u visećim košarama, uz rub sandučića te kao prizemni pokrov stabalcima.

Primjena: za gredice u kombinaciji s ostalim jednogodišnjim cvijećem i trajnicama, za kamenjare.

Napomena: prije nego što ih u svibnju mlade biljčice presadite u vrt, treba im više puta otkinuti vrhove da bi se stabljika što lakše razgranala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?